Pajdegen är en vanlig, klassisk pajdeg och fyllningen är en härlig rabarberkompott med smak av vanilj och kardemumma.
Rabarberpaj (1 stor eller ca 6 portionspajer)
Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 krm salt
1 äggula
1. Blanda mjöl, socker och salt.
2. Arbeta in smöret i mjölblandningen, så att det blir en smulig massa.
3. Tillsätt äggula och 1 msk vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kyl ca 30 minuter.
Rabarberkompott
500 g rabarber
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
1 krm flingsalt
1/2 dl vatten
4. Skär rabarber i mindre bitar.
5. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda tills rabarbern är mjuk. Låt svalna.
6. Kavla ut pajdegen (eller tryck ut pajdegen i en pajform). Fyll skalet med rabarberkompott och vik upp kanterna. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 20 minuter, tills pajen fått fin färg.
Mumma, min rabarber är ännu så liten, men har faktiskt just gjort rabarbercurd från rabarber som jag hade i frysen från ifjol som jag fått. Blir efterrätt enligt ditt recept imorgon �� /Hanna
SvaraRaderaRabarber är ju så härligt vårigt! Jag har så många recept med rabarber på lut som jag bara måste testa :)
SvaraRadera