torsdag 29 maj 2014

Vit pizza

Naturen grönskar och i naturens skafferi hittar man många härliga växter som man kan använda som råvaror i matlagningen. I den här härliga vita pizzan (i vit pizza använder man crème fraiche istället för tomatsås), Pizza bianca, består fyllningen av vitlöksfrästa nässlor, harsyra, karamelliserad lök, chèvre, saltrostade hasselnötter och citronzest (rivet citronskal). En jättegod kombination som absolut kan rekommenderas!




Pizzadeg (4 portionspizzor)

25 g jäst
2,5 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke med fingervarmt vatten och blanda tills jästen löst sig. Blanda ner salt och olja, blanda sedan ner mjölet lite i taget. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Vitlöksfrästa nässlor 

Fräs ca 1 l nässlor och 2 klyftor finhackad vitlök i olja.

Karamelliserad lök

4 salladslökar och 2 gula lökar skivas och steks i olivolja på låg värme. I slutet tillsätts 2 tsk socker. Låt sockret smälta in under omrörning. Salta och peppra.

Saltrostade hasselnötter (eller valnötter, mandlar, pumpakärnor...)

Rosta önskad mängd hasselnötter i het panna tills de får färg. Tillsätt salt i önskad mängd och skaka om. Tillsätt några matskedar vatten. Vattnet gör att saltet fastnar på nötterna. 

Fyllning

Dela degen i 4 delar och kavla ut. Bred på crème fraiche och fördela fyllningen över pizzorna. Grädda i 250 grader tills pizzorna har fått fin färg. Harsyra, rostade hasselnötter och citronzest läggs på pizzorna efter gräddningen. Ät och njut! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar