tisdag 6 maj 2014

Härliga nässlor!

När de första nässlorna sticker upp sina taggiga små blad på våren blir jag helt salig, dels för att det betyder att det verkligen är vår, dels för att de är helt underbara i en mängd olika rätter. En  fantastisk råvara som bokstavligt talat finns bakom stugknuten. Mera närproducerad mat är svår att hitta! De innehåller dessutom nyttigheter som vitamin A, vitamin C, karotin och järn.




När man plockar nässlor är det bra att ha ordentliga handskar och sax och nässlorna bör förvällas innan de används till matlagning. Jag brukar förvälla nässlorna i kokande vatten ca 5 minuter.

Nässlor kan användas på samma sätt som spenat, bl.a. i soppor, pajer och omeletter. Av den första nässelskörden gör jag oftast just en soppa. Krossade fänkålsfrön ger den här soppan en fin brytning och crème fraiche ger en litet mjukare smak, servera gärna med kokt eller pocherat ägg.




Nässelsoppa

1 l nässlor
2 små schalottenlökar eller vanlig gul lök, finhackad
1 tsk fänkålsfrön, krossade
1 l grönsaks- eller hönsbuljong
1 msk vetemjöl
2 dl crème fraiche
salt, peppar

1. Skölj nässlorna och lägg i kokande vatten ca 5 minuter. Sila nässlorna. Kokvattnet kan användas till buljongen i soppan. 

2. Fräs lök och fänkålsfrön i smör. Tillsätt nässlorna när löken är mjuk. 

3. Tillsätt mjölet och blanda, tillsätt sedan buljongen. Låt koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer.

4. Tillsätt crème fraiche och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar