När man plockar nässlor är det bra att ha ordentliga handskar och sax och nässlorna bör förvällas innan de används till matlagning. Jag brukar förvälla nässlorna i kokande vatten ca 5 minuter.
Nässlor kan användas på samma sätt som spenat, bl.a. i soppor, pajer och omeletter. Av den första nässelskörden gör jag oftast just en soppa. Krossade fänkålsfrön ger den här soppan en fin brytning och crème fraiche ger en litet mjukare smak, servera gärna med kokt eller pocherat ägg.
Nässelsoppa
1 l nässlor
2 små schalottenlökar eller vanlig gul lök, finhackad
1 tsk fänkålsfrön, krossade
1 l grönsaks- eller hönsbuljong
1 msk vetemjöl
2 dl crème fraiche
salt, peppar
1. Skölj nässlorna och lägg i kokande vatten ca 5 minuter. Sila nässlorna. Kokvattnet kan användas till buljongen i soppan.
2. Fräs lök och fänkålsfrön i smör. Tillsätt nässlorna när löken är mjuk.
3. Tillsätt mjölet och blanda, tillsätt sedan buljongen. Låt koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer.
4. Tillsätt crème fraiche och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar