torsdag 17 april 2014

Glad påsk!

Påsken är en av de bästa tiderna på året. En härligt ledig långhelg som, till skillnad från julen, är ganska kravlös. Det börjar vara vår i luften och naturen vaknar till liv. Under påsken vill man äta lite extra gott, kanske i goda vänners lag eller kanske vädret tillåter picknick utomhus. Ofta inleds även grillsäsongen under påsk.

Rabarbern börjar sticka upp sina härliga mörkgröna blad ur marken och snart är det dags att börja skörda de första spröda stjälkarna. Jag råkade ha en burk rabarberpuré i frysen, så vad passar då bättre än att göra en rabarbercurd för att göra plats för årets skörd, när det är så dags.




















Jag brukar frysa in en del rabarber i puréform, det sparar utrymme i frysen och dessutom går det snabbare att göra curd av rabarbern då. Det här är en fräsch dessert på syrlig rabarbercurd och en len creme på vitchoklad, färskost och grädde varvad med krispiga Digestivekex och här garnerad med de första späda bladen citronmeliss från örtagården. Det går lika bra att använda lemoncurd eller varför inte rödvinbärscurd, när det är säsong för det. En varning bara, det är farligt gott!

Rabarbercurd 

ca 500 g rabarber
1 dl vatten
1,5 dl socker
6 äggulor
60 gram smör
1 msk rivet citronskal
1 msk majsstärkelse
1 msk citronsaft

1. Skär rabarbern i mindre bitar och koka upp tillsammans med sockret. Låt koka tills rabarbern blivit mjuk.

2. Mixa till puré med stavmix.

3. Låt rabarberpurén svalna något och tillsätt äggulor, citronskal, smör och majsstärkelsen utrörd med citronsaft.

4. Värm blandningen under omrörning tills den tjocknar, men var försiktig så den inte blir för varm så äggen börjar koagulera. Lägg gärna kastrullen i kallt vatten en stund när curden är färdig, för att kyla ner den.

Vitchokladcreme (4 portioner)

50 g finhackad vitchoklad
0,5 dl mjölk
100 g färskost (t.ex. Philadelphia), rumstempererad
2 msk socker
1 dl grädde
1 krm vaniljpulver

1. Lägg mjölk och finhackad vitchoklad i en kastrull och värm tills chokladen har smält. Låt svalna.

2. Vispa färskosten med sockret och chokladblandningen.

3. Tillsätt vaniljpulvret i grädden och vispa till ett mjukt skum.

4. Vänd ner grädden i färskostblandningen. 

Varva vitchokladcreme, rabarbercurd och Digestivekex i glas. Det här är även en trevlig dessert att montera i portionsburkar för picknicken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar