måndag 14 april 2014

Kanelbullar

Kanelbullar är en av de absolut godaste bakverken enligt min mening, nygräddade och krispiga och en kopp gott kaffe på det. Det har blivit en del bullbak under min tid som mamma- och vårdledig och jag har hittat ett recept och några knep för att få till extra goda kanelbullar. 



Jag tycker att resultatet blir bäst ifall man kalljäser degen. Degen får alltså stå i kylskåpet och jäsa över natten. Det är också viktigt att man inte arbetar in för mycket mjöl i degen. Bullarna blir extra krispiga ifall man inte smälter smöret, utan arbetar in smöret i degen istället. Jag brukar riva smöret på rivjärn så går det lättare att få det jämnt fördelat i degen.

Kanelbullar

Deg
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
3 tsk malen kardemumma
ca 11-13 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk kanel

Pensling
1 uppvispat ägg 

Garnering
Pärlsocker

1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken (Obs! mjölken skall vara kall, eftersom degen skall kalljäsa)och rör ut jästen.
2. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
3. Tillsätt mjöl och smör och arbeta ihop till en smidig deg. Den får vara lite kladdig.

Täck över bunken med deg och låt stå kallt över natten (eller 8-12 timmar).

Utbakning

4. Blanda ihop smör, strösocker och kanel till fyllningen.
5. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel ca 20x50 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop.
6. Skär ca 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåt med snittytan uppåt. Låt jäsa 30-45 minuter.
7. Innan bullarna gräddas pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader (varmluftsugn) i ca 10 minuter, tills bullarna är gyllenbruna.



 

2 kommentarer:

  1. Detta recept måste prövas �� Tack för alla gooa recept. Har prövat varje hittills �� /Hanna

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att höra att du gillar recepten, alltid trevligt om någon blir inspirerad att pröva dem!

    SvaraRadera